Iris spremlja naš tečaj nemščine kar iz Anglije!

Spletni portal maribor24.si je konec meseca januarja objavil intervju z našo tečajnico Iris Poklič. Iris je pri naši jezikovni šoli obiskovala začetni tečaj nemškega jezika, z učenjem tujih jezikov pa bo nadaljevala tudi v prihajajočem spomladanskem semestru. Preverite, kaj vse je povedala o jezikovnih tečajih pri nas.

 

Kdo je ta naša učenka nemškega jezika?

Iris Poklič je veterinarska tehnica s Koroške, ki se je odločila za življenje v Angliji. Tam še ni začela iskati službe v poklicu, za katerega se je primarno izobraževala, temveč dela trenutno kot negovalka tetra- in paraplegikov. Delo negovalke ji je v veliko zadovoljstvo, saj lahko s tem pomaga ljudem, ki jih je nesreča priklenila na invalidski voziček. In čeprav je njeno delo večkrat tako psihično kot fizično naporno, se ga je naučila sprejeti, prav odzivi njenih varovancev pa ji dajejo zagon za naprej.

 

Željo do učenja nemščine je nosila v sebi že dlje časa

Prva ovira, ki jo je morala Iris premagati, je bila aktivacija pozabljenega znanja angleškega jezika. To ji seveda v tuje govorečem okolju z dodatno pomočjo glasbe in knjig v tem jeziku ni predstavljalo prevelikih težav. Tudi prve pohvale njenega znanja angleškega jezika so prišle hitro. Povsem razumljivo je, da se Iris ni odločila za učenje angleščine, temveč drugega jezika, in sicer konkretno nemščine. O tečaju nemščine je razmišljala že dlje časa, sploh v zvezi z zaposlitvenimi možnostmi v Sloveniji. In čeprav se je ta okoliščina spremenila, je želja po znanju nemščine ostala

 

Slučaj in Facebook sta jo pripeljala k nam

Ravno ko je Iris spet razmišljala o tečaju nemščine, je po naključju naletela na naš oglas. Danes ji sploh ni žal, da se je odločila za tečaj, žal ji je le, da se zanj ni odločila že prej. On ko se je bilo treba odločiti za tečaj v Sloveniji ali Angliji, kjer zaradi situacije v zvezi s Covid-19 trenutno tudi poteka izobraževanje preko spleta, se ji ni bilo težko odločiti za domačo jezikovno šolo.

 

Sicer pa pravi Iris še takole:

 

Kakšne prednosti nudi Hiša jezikov, ki jih drugje ne vidite?

Poudarila bi odzivnost. Kljub temu da sem tečaj v celoti opravljala na daljavo, so bili za moja vprašanja vedno na voljo. Občutek sem dobila, da te kot posameznika vzpodbujajo k učenju in delu. K temu močno pripomore delo v majhni skupini.

 

Koliko udeležencev vas je bilo v skupini?

Z mano vred osem, iz različnih starostnih skupin.

 

Delo v majhni skupini je tudi na daljavo zagotovo bila velika prednost?

Prav delo v majhni skupini mi je bilo najbolj všeč. Tečaj je zasnovan tako, da vzpodbuja k sodelovanju in s tem k razmišljanju ter učenju že med samim potekom. Čeprav je potekalo na daljavo, sama glede tega ne vidim nobene pomanjkljivosti, zgolj prednosti.

 

Kako pa je potekal online tečaj? Ste se hitro navadili na spletno obliko dela?

Tečaj je potekal dvakrat tedensko, po dve šolski uri. Preko aplikacije Microsoft Teams nam je bilo omogočeno spremljanje snovi preko ekrana. Do vsega, kar smo obdelali na tečaju, je bilo kasneje možno dostopati v e-šoli. Tam je na voljo tudi veliko naloge. Po mojem mnenju čisto dovolj snovi za učinkovito učenje. Ni se bilo težko privaditi, ker enostavneje ne bi moglo biti.

 

Kakšna je bila interakcija v skupini med vami tečajniki in kako je izgledala interakcija s profesorjem?

Mislim, da smo se udeleženci med sabo precej razlikovali, pa vseeno je vladalo prijetno in sproščeno vzdušje. Zasluga gre profesorju. Predavanja so imela poudarek na bogatenju besedišča in uporabnosti jezika, skozi katerega smo spoznavali slovnico in pravila na prijazen, zanimiv način. Glede nalog, ki smo mu jih pošiljali, je bila njegova odzivnost in pomoč odlična.

 

Zdaj, ko je vaš tečaj nemščine za začetnike že mimo, bi tega priporočali še komu? Zakaj?

Prav vsem, ki tega jezika še ne znajo. Vsi vemo, da je to šola za življenje. Obrabljena fraza. Premalo pa se zavedamo, kako pomembni so za nas še tako majhni dosežki. Celo življenje jih potrebujemo. Ni važno, zakaj. Enostavno je – občutek nadgrajevati se, je dober…

 

Kakšne so po vašem prednosti tečaja preko spleta?

Zdaj pomanjkanje časa ne more biti več izgovor. Sama v zadnjih dveh letih nikoli nisem bila več kot dva meseca na enem mestu, v enem kraju. Rada potujem in v katerem koli delu Anglije delam, kamor koli na svetu se odpravim, vedno lahko sodelujem. Učenje preko spleta spodbuja k samostojnemu delu, pa vseeno imaš občutek, da te nekdo vodi.

 

Boste nadaljevali učenje? Boste ostali pri Hiši jezikov?

Absolutno. Osebnih načrtov za prihodnost sploh še nimam. In mogoče bom kmalu ugotovila, da je bil tečaj nemščine druga najboljša odločitev v mojem življenju.

 

Celoten intervju lahko preberete TUKAJ.

Avtor: Hiša jezikov