Nasveti za učinkovito učenje tujega jezika

Učinkovito učenje tujega jezika ne poteka samo v učilnici v družbi učitelja in drugih slušateljev. Učenje tujega jezika lahko poteka tudi povsem spontano in mimogrede. Preverite, kako!

Postavite si realne cilje. Vprašajte se, kaj si želite doseči in koliko časa imate na razpolago. Ne pretiravajte, a sprejmite dejstvo, da se jezika ne morete naučiti v le nekaj mesecih.

Govorite, govorite in še enkrat govorite. Učenje jezika je proces, pri katerem vas čakajo ure in ure nerodnega in napornega pogovarjanja z ljudmi, ki jezik obvladajo bolje kot vi. Sprijaznite se. Naj vam ne bo nerodno, ker delate napake, govorjenje je edina pot do znanja jezika.

Intenzivnost je pomembnejša kot dolžina. Učenje dva tedna po štiri ure na dan bo prineslo boljše rezultate kot učenje dva meseca vsak dan po eno uro. Zato dobro razmislite, ali imate dovolj časa, in se učenja lotite s pravo mero intenzivnosti. Učenje jezika zahteva veliko ponavljanja in s tem vašo popolno pozornost ter predanost. Tudi če se boste učili le teden ali dva, poskrbite, da se boste projektu stoodstotno posvetili.

Začnite s 100 najpogosteje uporabljenimi besedami. Izberite najpogosteje uporabljene besede, nato pa z njimi tvorite in ponavljajte stavke. Naučite se le toliko slovnice, da boste lahko tvorili preproste stavke. Slovnično znanje nadgrajujte šele, ko boste osnove resnično usvojili in jih brez težav uporabljali. Študije so pokazale, da 100 najpogostejših besed jezika zadostuje za kar okoli 50 % celotne komunikacije, že 1000 najpogostejših besed pa za kar za 80 % komunikacije.

Najučinkovitejše učenje je ena na ena. Največ se boste naučili, če boste svoj čas in denar vložili v individualno učenje ena na ena. Seveda gre za najdražjo obliko učenja tujega jezika, a če imate kakovostnega učitelja in lahko učenju posvetite nekaj ur dnevno, je to najhitrejši način do pozitivnega rezultata.

Berite tujo literaturo. Branje tujejezične literature (revije, časopisi, knjige) je zelo učinkovito. Začnite s krajšimi besedili, berite na glas. Najprej nekajkrat preberite besedilo, nato podčrtajte in prevedite neznane besede ter nato ponovno večkrat preberite besedilo.

Glejte televizijo v jeziku, ki se ga učite. Gledanje tujih filmov in televizijskih oddaj je odlično dopolnilo vašim učnim uram. Začnite s krajšimi vsebinami in jih poglejte večkrat. Najprej nekajkrat brez podnapisov, nato dodajte podnapise v izvornem jeziku, besede, ki jih ne razumete, si zapišite in prevedite, šele na koncu dodajte napise v maternem jeziku.

Vključite glasbo. Poslušanje glasbe pomirja. Posledice poslušanja glasbe v jeziku, ki se ga želite naučiti, so že dalj časa znane kot zelo koristno. Ne obupajte, če prvič ne razumete celotnega besedila. Poslušajte znova in znova, uspelo vam bo.

Uporabljajte samolepilne lističe. Polepite različne predmete v stanovanju s samolepilnimi lističi in nanje napišite, kako se predmet imenuje v jeziku, ki se ga učite. Naj se sliši še tako bizarno, je zelo učinkovito.

Sprijaznite se, da boste delali napake, odprite usta in govorite brez zadržkov!