Nasveti ženske, ki je govorila več kot 20 jezikov

Večini se nam zdi pravi izziv naučiti se tekoče govoriti eden ali dva tuja jezika. Večina nas želi hitrega napredka, v nekaj tednih ali mesecih, vendar pa učenje tujega jezika zahteva svoj čas, veliko motivacije in potrpljenja. Prav čas in motivacija sta tista, ki sta precej omejena. Velikokrat nastopijo daljša obdobja, ko se nam zdi, da je učenje povsem brez napredka in nesmiselno.

Če bi obstajala formula, po kateri bi se lahko naučili tujega jezika, bi bili prav gotovo vsi poligloti, se pravi, da bi obvladali številne jezike kot maternega, a žal ni tako. Poligloti so zelo redki. Obstajajo pa nekatere smernice, ki nam olajšajo učenje tujega jezika in te vam želimo predstaviti v tem članku.

Poliglotka Kató Lomb je obvladala 27 jezikov

Ime Kató Lomb vam morda ni poznano, zato vam predstavljamo neverjetno žensko, ki se je sama naučila kar 27 jezikov. Tekoče je obvladala 16 izmed njih, 11 jezikov pa je obvladala do te mere, da se je v njih lahko brez težav sporazumevala.

Po rodu je bila Madžarka. Živela je v času, ko ni bilo interneta, avdioknjig in drugih sodobnih didaktičnih pripomočkov. Veliko časa je presedela v knjižnici in v knjigarnah. Njeno glavno orodje so bili velikanski debeli slovarji, zvezki in knjige.

Čeprav je študirala in diplomirala iz fizike in kemije, se je vse življenje ukvarjala z jeziki, bila je prevajalka, tolmačka in ena prvih simultanih tolmačk na svetu. Vse odraslo življenje je posvetila jezikom in si denar služila z madžarščino, angleščino, nemščino, francoščino, ruščino, italijanščino, španščino, japonščino, kitajščino, poljščino, romunščino, bolgarščino, danščino, hebrejščino, latinščino, slovaščino in ukrajinščino. Govorila pa je še švedsko, norveško, portugalsko, češko itd. Vse jezike se je naučila sama, ker ji je bilo učenje jezikov v zadovoljstvo.

10 zapovedi Kató Lomb, kako se naučiti tujega jezika

Vzemite si čas, učite se jezik vsak dan
Z jezikom se morate ukvarjati vsak dan, zato je treba določiti čas, ko se boste učili. Najbolje je, da se jeziku posvetite zjutraj, ko so vaši možgani še sveži. Učenje tujega jezika je podobno kot učenje instrumenta – če želite znati igrati instrument, je treba vaditi, vaditi in še enkrat vaditi. Možgani zahtevajo trening, da se nam v spomin vtisnejo nove besede in fraze, zato vsak dan namenite vsaj 15 minut branju ali učenju novih stavkov.

Vzdržujte navdušenje in motivacijo
Če vam navdušenje začne upadati, hitro preidite na kakšno drugo obliko učenja. Torej, namesto da berete, poslušajte glasbo ali si oglejte film v jeziku, ki se ga učite. Razvijte svoj sistem, kako se učiti, da bo učenje kar se da zabavno. Občasno lahko tudi spremenite rutino. Če ste navajeni učenja sede za mizo, menjajte način učenja, pojdite na sprehod in poslušajte govor ali glasbo v jeziku, ki se ga učite.

Učite se iz konteksta
Najpomembnejši je kontekst učnega materiala. Nikoli se ne učite novih besed ločeno, vselej si jih morate zapomniti v kontekstu. Ne proučujte seznama glagolskih oblik, ampak berite stavke, v katerih se te glagolske oblike uporabljajo. Če si boste zapomnili določeno frazo, vas bo vselej ena beseda spomnila na drugo.

Zapisujte si stavke
Zelo pomembno je, da si zapisujete v pogovoru pogosto uporabljene stavke in fraze in jih čim pogosteje uporabljajte, da si jih zapomnite.

Prevajajte vse, kar vidite in slišite
V mislih si prevedite vse, kar vidite zapisano. Bodisi na reklamnih panojih, etiketah na embalažah, oglasih. Prevajajte si delčke pogovorov, ki jih slišite, prevajajte si glasbo, ki jo poslušate, novinarske prispevke itd. Slikajte videno, zapišite slišano in nato za prevod uporabite slovar.

Vselej preverite pravilnost
Tudi učenje na pamet je lahko koristno, a bodite previdni, da se učite pravilno. Vse, kar se učite, mora biti 100 % brez napak, kajti če si boste zapomnili napačne stvari, jih boste težko pozabili in odpravili napake. Učite se tisto, kar vam je popravil učitelj. Če niste prepričani, se posvetujte s strokovnjakom.

Izraze si vselej zapomnite v prvi osebi
Zapomnite si čim več jezikovnih izrazov in to vselej v prvi osebi ednine, se pravi »jaz«. Na primer: »I am pulling your leg.«

Uporabljajte medije
Ne se izolirati, sami se ne boste prav veliko naučili. Ne se posvečati samo predavanjem in učbenikom, pomembno je, da čim več govorite. Berite časopise, glejte tujejezične filme in oddaje, poslušajte glasbo, izkoristite internet.

Brez strahu, ne bojte se napak
Naj vas strah pred delanjem napak ne odvrne od govorjenja. Nihče se ne bo smejal vašim napakam, drugi bodo prej navdušeni nad tem, koliko ste se naučili.

Bodite samozavestni in vztrajni
Verjemite, da ste jezikovni genij. Ne dvomite, da se boste kljub težki poti naučili jezika. Ne dvomite vase in uspelo vam bo.

Kató Lomb je svoje nasvete podrobneje predstavila v knjigi: Polyglot, How I learn languages.