Tone Partljič in Hiša jezikov ponovno združila moči

Tone Partljič, znan komediograf, mladinski pisatelj, pisatelj romanov ter novel, slavist in desetletja eden od nosilcev delovanja Bralne značke Slovenije, ter Hiša jezikov, jezikovna šola iz Maribora z več kot 20-letno tradicijo delovanja, bosta ponovno združila moči v zanimivem jezikovnem projektu. Oba vas vabita, da se jima pridružite v Čitalnici, kjer se bo veliko bralo in še več razpravljalo.

Tone Partljič v preteklosti izvajal tečaj Gremo pisat!

Znan slovenski komediograf in pisatelj je v preteklosti že sodeloval s Hišo jezikov, zato njuno letošnje sodelovanje ne bo nekaj povsem novega. Gospod Partljič je v zadnjih treh letih na Hiši jezikov izvedel 3 tečaje Gremo pisat!, v sklopu katerih so tečajniki spoznali pravopisna pravila, različne oblike besedil, način, kako črpati iz lastnih doživetij in, kar je bilo na koncu najpomembneje, ustvarjali literarnega dela po lastni izbiri, in sicer pesniška, prozna ter dramska, medtem ko so se nekateri tudi odločili za manj umetniški pristop in se osredotočili na besedila, kot so govori, pisma, članki, kritike in predstavitve.

Zbornik študijske skupine »Literarno ustvarjanje živa beseda: Gremo pisat!«

Dela, ki so nastala v sklopu tečajev Gremo pisat!, pa niso ostala neopažena in pozabljena nekje v temnih predalih pisalnih miz. V začetku leta 2021 smo na Hiši jezikov izdali zbornik, ki je nastal na podlagi petnajstih literarnih delavnic Gremo pisat!, ki so v okviru izobraževanj Živa beseda potekale pod mentorstvom slovenskega pisatelja Toneta Partljiča.

Na vrsti je Čitalnica s Tonetom Partljičem

Slovenci radi beremo. Se strinjate? Zato smo se odločili, da z gospodom Partljičem skujemo novo delavnico oziroma krožek, kjer bodo lahko udeleženci razpravljali o tem, kar so prebrali.

Nov tečaj s Tonetom Partljičem, ki bo nosil naslov »Čitalnica«, je namenjen vsem, ki uživajo v branju in bi svoje mnenje in občutke o prebrani knjigi želeli deliti z drugimi. Gospod Partljič bo na srečanjih delil svoje literarno-umetniške življenjske izkušnje, povezane z literarnim ustvarjanjem, in z vami razpravljal o izbrani knjigi. Obljublja pa tudi popestritev srečanj z obiskom kakšnega slovenskega pisatelja, knjižničarja, profesorja slovenskega jezika, obiskom gledališča in še kaj.

Kaj se bo bralo v Čitalnici?

V okviru Čitalnice bo seveda lahko vsak bral tiste knjige, ki ga najbolj zanimajo, a nekaj knjig pa bi prebrali vsi zbrani, se vanje skupaj poglobili ter v njih spoznavali avtorjeve, družbene in literarne okoliščine, ki so vplivale na nastanek dela. Poleg lastne izbire tako predlagamo tudi branje pravljic, namenjenih mladim, knjige za vsakoletni maturitetni esej, knjige o Mariboru, ki vam bodo omogočale, da se v okviru skupnih srečanj z gospodom Partljičem podate »na teren«, kjer vam bo zgodbe iz knjige obogatil z zanimivimi povezavami z realnimi kraji, nekatere Nobelovce in knjige, izbrane po dogovoru.

Zdaj ste pa na vrsti še vi, in sicer da kliknete na prijavnico, kajti gospod Partljič vas že pričakuje.

Avtor: Hiša jezikov